Kualifikueset e UEFA Euro 2024

Kualifikueset UEFA Euro 2024 Detajet Datat 23 Mars 2023 – 26 Mars 2024 Skuadrat 53 Statistikat Ndeshje të luajtura 146 Gola të shënuar 408 (2,79 për ndeshje) Pjesëmarrja 3.148.023 (21.562 për ndeshje) Golashënuesi më i mirë  Romelu Lukaku (8 gola) ← 2020 2028 → Të dhënat janë përditësuar më 12 Tetor 2023.   Kualifikueset e UEFA Euro 2024 është një kompeticion futbolli e cila…

Ylli Polar/Arusha e Vogël

Ylli Polar është ylli më i ndritshëm në yjësinë, Arusha e Vogël. Yllin polar mund ta quajmë edhe ylli alfa i Arushës së vogël, sepse është ylli më i ndritshëm i kësaj yjësie. Ai gjendet pothuajse saktësisht në zgjatimin e vijës imagjinare që bashkon Polin e Jugut me Polin e Veriut të Tokës sonë dhe për këtë arsye ka qenë dhe është ende një udhërrëfyes shumë…

Formati i letrës

Formati i letrës është shenjë që tregon madhësinë dhe proporcionet e faqes së letrës (për letër në rolne format caktohet me gjerësinë e rolnes). Nga viti 1920, në Gjermani filluan të zbatoheshin formatet standarde të letrës, të cilat u zbatuan në industrinë e letrës. Formatet standarde Formatet standarde të letrës që quhen edhe formate normale janë sipas sistemit ISO 216 (më…

Masa

Madhësi matëse Sistemi SI Madhësia Masa simboli � Njësia kilogrami simboli kg Në SI përkufizimi redaktoni kutinë Masa është madhësi fizike e cila matet me njësinë kilogram. Simboli i madhësisë masa është �. Në biseda të lira, në shkencë për trupat shpeshherë përdoret edhe emërtimi masa, ndërsa në jetën e përditshme masa ngatërrohet me peshën. Masa është madhësi themelore në fizikë, kjo…

Biri/Djali

Mbreti Chulalongkorn i Siamit (Tajlanës) (djathtas i pari) me disa nga 33 djemtë e tij në Kolegjin Eton në vitin 1897 Biri është një pasardhës mashkull; një djalë apo burrë në raport me prindërit e tij. Homologu i tij i gjinisë femërore (e kundërta e birit) është bija (e bija). Nga një këndvështrim biologjik, i biri përbën një të afërm të shkallës së parë. Përmbledhje Në shoqëritë…

Natyralizmi liberal

Natyralizmi liberal është një formë heterodokse e natyralizmit metafizik që qëndron në hapësirën konceptuale midis natyralizmit shkencor (ose reduktues) të natyralizmit dhe supernatyralizmit (mbinaturalizmit). Kjo lejon që njeriu të respektojë shpjegimet dhe rezultatet e shkencave të suksesshme pa supozuar se shkencat janë burimi ynë i vetëm për të kuptuar njerëzimin dhe marrëdhëniet tona me botën dhe njëri-tjetrin. Termi në fjaë për herë të…

Kuptimi i jetës

Hamleti me kafkën e Jorikut kërkon kuptimin e jetës. Kuptimi i jetës është domethënia vetjake që njeriu i jep qenies së tij në jetën që bën në këtë botë. Çfarë kuptimi ka jeta si edhe pyetja përse jetojmë, janë pyetjet dhe çështjet më të rëndësishme, më të ndërlikuara, dhe ndoshta më të vështirat që kanë munduar dhe mundojnë ende jo…

Karl Marksi

Karl Heinrich Marks lindi më 5 maj të vitit 1818 në Trir, Gjermani; vdiq më 14 mars të vitit 1883 Londër, Britania e Madhe. Ishte një filozof, ekonomist politik dhe organizues revolucionar i Shoqatës Ndërkombëtare të Punëtorëve. Puna e tij më e famshme analizon historinë e luftës së klasave, e përmbledhur në linjën e parë të Manifestit Komunist: “Historia e gjithë shoqërisë ekzistuese është historia e luftës së…

Syri i trete

Syri i tretë përcaktohet si ‘porta hyrëse për vetëdijen më të lartë’. Besohet se gjëndra pineale, ose syri i tretë, gjoja i lejon njerëzit të lidhin lidhjen midis botës fizike dhe shpirtërore. Është një gjëndër e vogël endokrine që ka formë si një kon pishe dhe ndodhet në mes të trurit. Gjatë historisë, bota lindore…

E mira

E mira nga pikëpamja e përgjithshme dhe abstrakte, është gjithçka që është e bukur, e drejtë, ka veti pozitive, vlera dhe cilësi morale dhe etike, që njerëzit e dëshirojnë, e duan, e pëlqejnë, dhe ndjehen të tërhequr brendësish vetvetiu nga ajo, dhe mund të mendohet si caku i mbramë (i fundit) për tu arritur në jetën e njeriut. Ana e kundërt e…

Produktiviteti

Produktiviteti është sasia e prodhimit për një njësi faktor-prodhimi (krah pune, pajisje ose kapital). Zakonisht produktiviteti është një term që përdoret për të matur se sa efikase është një kompani në prodhimin e një të mire materiale ose ofrimin e një shërbimi. “Objektivi ekonomik themelor i një vendi është sigurimi një standardi jetese të lartë dhe…

Historia natyrore

Historia natyrore është një sferë hulumtimi që përfshin organizmat, duke përfshirë kafshët, kërpudhat dhe bimët, në mjedisin e tyre natyror, duke u mbështetur më shumë në aspektet e vëzhgimit sesa metodat eksperimentale të studimit. Një person që studion historinë natyrore quhet natyralist ose historian natyror. Historia natyrore përfshin edhe kërkimet shkencore, por nuk kufizohet vetëm në të. Ajo ngërthen në vete studimin sistematik të çdo kategorie të objekteve ose organizmave natyrorë. Pra, ndërsa…